Interest Rate

BLR ? aku pun tak tahu apa definasi sebenar singkatan ni. Tapi yang aku tahu berkaitan kadar faedah. Sebagai pengguna yang berpengetahuan ala kadar, aku akan rujuk pada kadar faedah pinjaman untuk pembiayaan rumah dan kereta. Baru tadi aku pergi ke showroom kereta baru. Memang kerja aku sentiasa lengkapkan diri dengan berita-berita kereta terbaru dalam pasaran walaupun hati tak terbuka langsung. Menurut agen jualan ,kadar faedah untuk kereta akan naik bermula minggu depan? untuk kereta bru dia 2.99 jadi 3.50, kalau tak silap. Dia nasihat aku submit loan hari ni,kalau nak dapat rate lama?? ermm, sorry la aku mmg hati batu skit,malas nak layan. Yang aku tahu ,baru-baru ni OPR naik.So pada aku, akan naiklah kadar faedah untuk semua pinjaman.

Sekarang aku nak fikir pasal kesan bila BLR naik? Kereta? orang tak minat nak beli kereta baru? ermm,,untuk Malaysia mungkin tidak, hakikat orang Malaysia terus akan beli (kecuali aku). Tapi aku suka kalau orang Malaysia kurang membeli kereta sekejap, bukan atas sebab utama mahu harga kereta turun. Tapi lebih kepada mahu lebih nilai untuk kereta, contoh 6 beg udara, spesifikasi yang lebih baik, servis percuma 3 tahun dll. Pada aku terimalah hakikat ,yang inilah harga kereta di Malaysia. Akan terus mahal sebegini.

Rumah? Aku tak boleh nak pikir sgt apa kesan. Sekarang harga apartment 3 bilik di Kuala Lumpur sudah sekitar RM160,000 . Sewa rumah akan turut naik? Kurang bernasib baik kalau sesiapa yang masih belum membeli rumah masa faedah dah naik gila-gila nanti. Terfikir jugak nanti, rumah anda akan ada pembeli ke, bila dijual nanti kalau harga terlampau tinggi? Kalau lokasi tak menarik, mungkin terpaksa turunkan harga . Nasib...memang bergantung kepada nasib anda, berdoalah sebelum buat pelaburan jangka panjang ini.

Rumah di Malaysia mahal ke? Errmm,,,, Bila aku buat perbandingan, kalau disandarkan kepada USD, rumah kita masih murah berbanding beberapa negara Asia Tapi tak adil kan ,kita kena bandingkan dengan kadar pendapatan rakyat pulak kan? ermm,,aku tak pandai buat perbandingan.Kadar faedah di Malaysia juga rendah, ada negara yang tetapkan kadar faedah pembiayaan rumah setinggi 14%, pinjaman 80% , tempoh pembayaran 20 tahun sahaja . Keadaan mungkin berubah, mungkin giliran negara kita pula berkeadaan begitu.

Sekarang aku tengah fikir nak beli tanah guna duit sendiri untuk tapak rumah hari tua di kampung. Tanah pusaka dibandingkan dengan tanah sendiri lain pada aku. I prefer to have by my own. Amin.

0 comments: