Ringgit Raise Further

Kalau gaji anda berjumlah MYR 3000.
Pada Jan 1 , gaji anda berjumlah USD 876.17.
Pada Apr 7 , gaji anda berjumlah USD 934.29.
Kalau Ringgit terus kukuh, ke 3.00 berbanding USD ,tahap gaji anda boleh mencapai USD 1000. Aku berharap pengimport turut mengambil initiatif menurunkan harga barangan import seperti dlam sektor telekomunikasi , eletronik , perubatan , machine dan automotif(pada kadar yang tak menggugat barangan tempatan).

Ermm, kerajaan cuba untuk menaikkan kadar pendapatan rakyat, yang pada mata aku memang bagus setelah rakyat asyik merungut pasal gaji yang tak naik-naik. Antara langkah-langkah kerajaan ambil yang menyumbang kesan positif ialah menaikkan kadar OPR. Pada mata kita rakyat ni, maksudnya kadar faedah dinaikkan . Memang membebankan , tapi sebenarnya boleh beri kesan positif kepada ekonomi. Hanya mereka yang terpilih akan terus berjuang, yang tak mampu terpaksa melupuskan hutang mereka, atau menjual hutang mereka kepada mereka yang mampu. (contoh: jual rumah kepada mereka yang mampu,mungkin pada harga rugi)

Malah kalau anda baca keratan akhbar di bawah, sumber mengatakan, kadar faedah mungkin akan naik sedikit lagi , bergantung kepada mesyuarat pada May 13 nanti. Bersedialah dengan banyak lagi kos-kos yang terus meningkat, bukan salah kerajaan, tapi satu keperluan yang kita perlu tanggung kalau mahu menaikkan taraf hidup negara. Dalam perubahan ini, ada pihak yang terpaksa berkorban, dan anda mungkin 'korban' tersebut.

Sebagai rakyat , yang hidup di Lembah Kelang, aku cuma mahukan beberapa kos naik untuk kesejahteraan semua.

1. Kadar Tol masuk bandar pada waktu puncak(termasuk motosikal) ,
Sebab :
a) mengurang kesesakkan lalu lintas
b) gunakan kenaikkan itu untuk beli bas
c) hanya mereka yang mampu, patut menaiki kenderaan sendiri, yang lain naik bas.

2. Kos bawa masuk tenaga kerja bukan profesional dari luar ,
Sebab:
a) untuk menaikkan kadar gaji golongan bukan profesional tempatan
b) menampung kos membersih pendatang tanpa izin
c) mengurangkan kadar jenayah
d) mengawal kemasukkan pendatang luar ke tahap yang kita mampu pantau.

Adios

0 comments: