Bila Politik Jadi Tapisan Terpenting

Desak pembelian komuter RM2 bilion menerusi tender
KUALA LUMPUR 13 Mei - Kesatuan Pekerja-pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (KPPKTMB) mendesak kerajaan melaksanakan sistem tender terbuka dalam urusan pembelian 38 unit komuter baru bernilai RM2 bilion dari China dan bukannya membuat rundingan terus.

Dari Utusan Malaysia Online , 14/05/2010


Berita ini contoh keadaan yang mana pekerja mahukan
- syarikat mengamalkan piawai standard antarabangsa ,
- sistem yang bakal dibina senang diselenggara dan
- memenuhi kehendak dan keperluan pelanggan.

Tapi dikalahkan dengan permainan politik.

Acapkali sysrikat GLC dipersalahkan bila berlaku kesesakan,kerosakan yang mana pekerja-pekerja syarikat yang terpaksa berdepan dengan pelanggan yang tidak berpuas hati, mereka-mereka yang mengutip keuntungan pantas pula lepas tangan, malah mungkin telah meninggalkan syarikat . Bagi mereka ,projek yang dirancang cuma jadi batu loncatan dan mahu disiapkan segera tanpa memikir bagaimana pekerja-pekerja yang setia mahu menyelenggara.

Kerajaanku! , denganlah keluhan pekerja , pekerja di Malaysia kebanyakkannya dan mempunyai taraf pendidikan yang agak baik . Nyata mereka boleh memberi suntikan idea yang baik untuk negara. Jadi kepuasan bagi mereka bila syarikat berjaya menyediakan kemudahan yang amat efisen kepada masyarakat, dan kita boleh lihat setiap pelanggan KTM boleh menghormati pekerja KTM dengan lebih baik. Contoh hormat macam mengucapkan selamat,terima kasih,menjaga fasiliti,jaga kebersihan dan membayar tiket tanpa perlu diperiksa.

0 comments: