Sambal Tempe Ikan Bilis

Taip kali Man balik kampung, mesti dia bawak balik sambal tempe campur ikan bilis goreng. "Krukk krukk Krukk" memang sedap kalau kunyah. Kalau Man balik dari kampung , aku memang tunggu. Sorry to say. Man, aku memang nak perabis lauk kau tu.

Cerita aku kali ini ditujukan kepada Qusairy .Selamat Ulang Tahun Kelahiran buat Man. Geng pillow talk versi OUG. Biar aku bercerita sikit tentang Man. Dulu aku ada dengar Man ni mamat Basikal. Basikal Lumba tu .Man sebenarnya rakan sekolah aku di Muar .Setelah tamat SPM , pada mulanya kami mendapat tawaran ke UTM. Semasa dalam minggu orentasi , kami ditawarkan ke MMU. Kesudahannya kedua-dua ambil keputusan untuk ke MMU pula. Di MMU Melaka , kami berdua tinggal serumah bersama Hasanul, Mat Shah , Suzaimi dan Nizam. Man tinggal sebilik dengan Hasanul yang takde perasaan.Aku dok ngat Nizam yang rajin study. Mat Shah mamat lawak selamba dok ngan Suzaimi. Man ni... memang rajin minum susu. Rajin sangat-sangat la.

Aduhai, Wei aku takleh tulis ayat standard untuk post yang ini. Aku kena guna ayat pasar skit okeh,

Dia punya rajin minum susu ,sampai kole dia yang warna biru muda tu, kalau tuang air suam, boleh rasa susu gak. Kat MMU pun dia pakai kole yg sama ,pastu memang berlengkar kat katil dia. Dok sibuk main games dia. Yang aku tau dia keluar dari bilik dia untuk Gym atau kelas je.

Masa kat Melaka kiteorg rajin bela moto kiteorg. Sebab kiteorang rajin riak dengan Mat Shah sama Nizam. Sebab kononnya moto diorang tak best.Moto Kiteorg best. Teruk siut kiteorg masa tu.Man siap cakap bawak moto Mat Shah tu macam duduk tandas duduk nih. Hasanul lak pernah kutuk moto Nizam secara tak sengaja , dengan tipu daya Man aa.Rujuk Man.

Baru-baru ni Man banyak bernasib malang skit. Tempah keta ,tak dapat-dapat, padahal dah siap beli pedal lock nihh. Tempah keta sekali lagi,,pun lambat .Dah dapat keta ,Spot Rim lak ilang. Beli Rim baru, pastu baru2 ni pedal lock lak buat hal. Letih siut . Penyabar mamat ni. Man,Lock tu nanti kasi aku lock Honda aku aa.

Man rajin main PS2 dia dengan Muzammil dan Wahyudi. Diorang siap jerit-jerit kat depan tv tu.
"Demittt..." Wahyudi kena pentes dengan Man ,
"Apasal tak masukkkk!!!!" Muzammil jerit Ronaldo sepak tak masuk ,
"Aku bernasib baik je tu" Man dapat score tapi tanak riak ,
"Tadi aku tepon adik aku, dia dah dah ajar teknik-teknik terbaru" Ni Memang ayat Man sorang aa, siap adik buat brainstorm ngan adik dia kalu balik kampung ni.
Kadang-kadang diorang ada panggil team jemputan dari rumah Asyudi,Hadi,Hasanul dan Pokdir. Rajin betul, ade yang siap beli "mende alah" yang nak kasi diorag main 4 org. Aku pun taktau nak sebut "mende alah" tu ape ntah. Kalau jemaah diorg lagi ramain lagi bagus kot.

Satu lagi bebudak umah aku rajin tengok bola. Man ni tengok je la, turun padang tak rajin sgt kot..hehe. Teori Man, Jogging boleh sebabkan otot-otot korg cepat rosak
Pas tu rajin dok cite Ronaldo aa, Figo aa, Maldini aa, Cannavaro aa. Kalau hari-hari rajin main PS2 je , nama hapal la kot.Tapi Man dari dulu dok ikut bola aa, dari sekolah kot, bukan sebab tanak takut geng opis kutuk sbb tak tau result ke hape(certain opismate aku nya budaya ada camtu skit). Cam Mior dia siap SMS Man nak tau result Juve lawan Liverpool aritu( jahat gila aku kutuk Mior);P

4 comments:

roimsugab said...

hei adunn..tu la politik opisss namanyeeee

rumet mior.. said...

"demmitt" - tuh bukan ayat aku laa adun.. tuh ayat popular man...

man kalau main..mcm2 ayat unsangkarable boleh kluar...hehe

za1nee said...

akhirnyaaa... adun mengeluarkan ayat2 pasar lambak dia tuuuuu... :))

roimsugab said...

oii dah basi dah sambal tempe ikan bilis ko nihhhh..update!!!!!!!!!!!!