Dari Coca Cola ke Mecca Cola

Biasa nya kalau kita minum di kedai mamak sambil berbual dengan rakan-rakan, ada antara kita memesan minuman berjenama Coca Cola. Normal pada aku, juga buat kamu semua. Apa beza Coca Cola dengan jenama Mecca Cola? atau jenama-jenama lain? Banyak jenama lain tapi kita tak ambil kisah. Bagi kita ,pesan saja Coca Cola sebab senang, semua kedai mesti ada Coca Cola.

Tetapi cuba kalau ada permintaan dari pelanggan minta jenama lain. Kalau seorang dua mungkin mamak tanak layan , tapi kalau hampir semua orang tanya lambat laut mesti mamak tu order jenama lain juga untuk mengisi permintaan yang ada. Silap-silap nanti ada pula stiker "Mecca Cola dijual di sini".

Kenapa aku beri contoh Mecca Cola? Mecca Cola itu cuma sebagai contoh sahaja sebenarnya. Banyak lagi jenama lain yang kamu boleh dapati di luar sana. Tapi aku amat harap kamu semua sedar tentang kuasa ekonomi yang ada di tangan kamu. Lebih-lebih lagi dengan perkembangan terbaru di Semenanjung Gaza dan Selatan Lubnan.

Dunia sekarang semua berkisar tentang ekonomi dan perniagaan. Semua peperangan dibiayai dengan wang dan sokongan dari mereka yang berkuasa. Kita nak luahkan perasaan dengan demonstrasi? Mungkin berkesan sedikit tetapi akan beri impak kepada kita sendiri dari segi keyakinan pelabur. So kekalkan keyakinan pelabur tapi lawan secara ekonomi. Dengan cara perbelanjaan harian kamu. Itu saja kudrat yang aku mampu.

Mulakanlah "Mamak, Mecca Cola satu".

0 comments: