Hijrah

Jam sudah menunjukan pukul 5 pagi, aku masih lagi belum tidur. Setelah seharian berada di ibusawat, mencuba sedaya upaya menyelesaikan masalah dengan server.Rutin yang amat biasa bagi aku dan rakan sekerja yang lain. Habis sahaja tugas, GM kami menjemput minum bersama sambil menonton perlawanan Piala Dunia antara England dan Trinidad Tobago. Meriah juga dengan Najib amat berharap England kalah. Tapi nyata Najib kecewa bila Crouch akhirnya berjaya menjaringkan gol.Kesudahannya England menang dengan jaringan 2-0.Setelah selesai seisi lepak kedai mamak, aku berusaha menyiapkan laporan brekenaan masalah yang dihadapi pada hari ini. Dengan mata yang amat kuyu.Memang mengantuk yang amat sungguh.

Tiba-tiba semasa menyiapkan laporan bersama Jai dan Najib,datang si Fauzi.Antara kenalan pertama yang aku kenali di syarikat ini.

"Diorang yang pergi Saudi dah kirim gambar,sorang-sorang dah nampak macam Pak Arab" ujar Fauzi.

Sebenarnya Fauzi merujuk kepada beberapa rakan kerja yang mengambil keputusan bertukar kerja ke Arab Saudi. Bila terdengar kisah mereka ,semacam terasa ingin turut sama mencuba nasib di luar sana. Masalahnya ialah "comfort zone" yang memerangkap aku. Apa salahnya kalau aku mencuba ,bukan?

Dalam era globalisasi ini macam-macam boleh terjadi. Syarikat bergabung, bilangan pekerja dikurangkan dan kadang-kadang kos syarikat cuba diturunkan serendah yang boleh. Tapi sebenarnya bagi mereka yang berkebolehan, atau berkemahiran anda boleh berhijrah jika berani seperti mereka-mereka yang berhijrah ke Saudi ini. Memang aku berangan-angan untuk turut berhijrah sebelum terlambat. Tapi ,rasanya aku ini antara mereka yang tiada keberaniaan langsung agaknya?.Dalam hati,aku cuma berharap biarlah Tuhan tentukan yang terbaik buat diri ini. Kesudahannya seperti yang lain , 5 tahun akan datang aku masih lagi di tempat yang sama...agaknya. :)

5 comments:

za1nee said...

ko gi la sana, pastu carikan aku pak imam sorang, kalau dapat hafiz yg ngaji best lagi bagus!

Adun Karamba said...

loo..u give me some idea...kalu aku gi sana aku nak nikah misyar . hureyy. saudi, here i come!!

afza said...

ko pi la sana.. peh tu usha lubang utk aku. peh tu aku follow la ko.

mie_taiping said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

hijraaaaaaaaahhhhhhhhh???? aku nak tuka meja kat opis aku nih pon malassss..ni kan plakk nak tuko negaraaaaa...not in the thought yet la..anyway..kalau ko gi mana2 adun..ko kasik la kamera ko tuh kat aku kira cam hadiah peninggalan laaa hehehe -mior-