Sabah Boleh Bah!!!

Memang Sabah merupakan tempat yang ingin penulis redah sejak dari dulu.Pelbagai destinasi seperti pantai,laut,gunung dan bermacam-macam lagi.Sebenarnya perjalanan penulis bermula dari Miri,Brunei,Labuan,Kota Kinabalu dan seterusnya Tawau.Tetapi penulis banyak menghabiskan masa di Sabah. Walaupun berada di Tawau, penulis tidak berkesempatan untuk meronda di sekitar Tawau. Memang ada hajat untuk meredah lautan menuju ke Pulau Sipadan tetapi disebabkan tiada perancangan yang baik penulis gagal mendapatkan permit ke Pulau Sipadan. Namun ada baiknya juga, sekurang-kurangnyapenulis tahu di mana agen termurah untuk ke Pulau Sipadan.Terima kasih buat Adam yang membantu penulis .Jadi terpaksalah penulis menangguhkan hajat ke Pulau Sipadan buat masa ini.

Penulis kemudiannya bergegas kembali ke Kota Kinabalu disebabkan terdapat sedikit tugas yang perlu dibereskan di sana.Selesai saja tugas penulis tidak menunggu lama. Destinasi pertama Pulau Manukan. Mudah untuk anda ke Pulau manukan sebenarnya. Dengan tambang sebanyak RM21 penulis menghabiskan masa sepanjang petang di Manukan. Pulau Manukan merupakan salah satu pulau di dalam Taman Marin Tunku Abdul Rahman selain Pulau Sapi, Gaya ,Mamutik dan Sulug.

Hari yang berikutnya penulis telah melawat ke Tips of Borneo-Tanjung Simpang Mengayau di Kudat. Perjalanan memakan masa lebih kurang 3 jam setengah.Tanjung ini merupakan bahagian paling utara bagi Pulau Borneo. Kalau anda merujuk kepada peta Negeri Sabah. Tips of Borneo merupakan bahagian tanduk negeri Sabah. Disebelah kanan Laut Sulu dan di sebelah kiri Laut Cina Selatan.Apa yang amat penulis kagumi ialah tiupan angin disini.Memang kuat tidak henti-henti bertiup. Biasanya di Semenanjung angin bertiup dikala hujan atau ribut.Tapi disini angin bertiup kencang sepanjang masa. Pada masa penulis berada di sini juga Pihak Badan Pelancongan Sabah(Sabah Tourism Board) turut menjemput sebuat kumpulan orkestra dari Kota Kinabalu mengadakan pertunjukan orkestra mereka. Merujuk kepada Sunset Symphony at the Tips of Borneo. Ini merupakan tahun kedua acara ini diadakan. Tahun ini acara ini diadakan sempena dengan bulan penuh atau mengambang pada 13 Mei dan cuma berlaku sekali dalam masa 19 tahun. Memang tuah buat penulis .Acara ini dilangsungkan sebelum matahari terbenam hinggalah bulan mengambang penuh. Memang menarik dan amat mengentuh perasaan buat penulis.

Pada malam itu juga penulis telah meneruskan perjalanan ke Kundasang yang berada di kaki Gunung Kinabalu. Saudara Hafis dan penulis meneruskan perjalanan kami pada malam tersebut setelah makan malam di bandar Kudat. Sepanjang perjalanan jelas kelihatan bulan mengambang penuh . Dari Kundangan ke Kota BelutKemudiannya meredah sebuah perkampungan di Kota Belud menuju terus ke Kundasang. Awal-awal lagi kami menempah bilik di Kinabalu Pines. Kami tiba lebih kurang pukul 11.30 malam. Esok paginya penulis bangun awal bagi menikmati suasana pagi di Kaki gunung Kinabalu ini.Bagi penulis pengalaman ini amat berharga dan berbeza dengan suasana bangun pagi dengan meredah kesesakan lalu di Kuala Lumpur. Di Kundasang penulis sempat mengunjungi HQ tempat pemanjat Gunugn Kinabalu memulakan perjalanan. Tidak lupa Pekan Kundasang tempat pemborong sayur menjalankan urus niaga mereka.

Seterusnya penulis menuju ke Ranau yang terletak tidak jauh dari Kundasang. Di Ranau destinasi yang dituju ialah Kolam Air Panas Poring. Tetapi penulis banyak menhabiskan masa berendam di sebuah air terjun yang terletak 300m dari Kolam ir Panas Poring. Penulis juga amat suka pemandangan Gunung Kinabalu sepanjang jalan Kundasang ke Ranau. Seperti bukan berada di negara sendiri.Setelah puas meredah Ranau dan Kundasang kami kembali ke Kota Kinabalu.

Buat penulis Sabah sememangnya tempat yang sesuai untuk anda berjalan-jalan. Berkeluarga
atau pun berkelana seorang diri. Rancanglah perjalanan anda dengan baik.

Dikesempatan ini penulis ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat Adam, Hafiz,Indah dan juga Ita yang banyak membantu penulis sepanjang berada di Sabah. Jemputlah datang ke KL bila kalian berkesempatan nanti. Kesemua gambar-gambar kenangan penulis bakal diletakkan di laman fotopages penulis sedikit masa lagi.Terima kasih buat semua.

2 comments:

Anonymous said...

adun....letak la gambo2 ko ambik dlm fp ko!!! baru lah leh belajo ngan komen2 org..letak pic huda nye wedding skaliii -mior-

Adun Karamba said...

not this week kot.. a lot of project to handle ... but will be post all picture in 3 weeks time insyaAllah.
aku nak main2 ngan camera pun tak sempat beb!!