Kitar Semula 1

Bermula lebih kurang sebulan yang lepas, aku mula mengamalkan kitar semula di rumah. Sebenarnya lebih kepada mengasingkan sampah-sampah yang boleh dikitar semula. Cuma sampah yang tidak boleh dikitar , seperti sisa makanan,barang yg bersalut dengan minyak dll akan diserahkan kepada wakil pihak Perbandaran. Barang-barang yang boleh dikitar akan dibersihkan, disimpan dan kemudiannya dijual.

Apakah barang-barang yang aku kumpul untuk dikitar semula? Biasanya aku akan kumpul kertas-kertas yang tidak bercampur dengan minyak seperti kotak minuman dan makanan . Barang-barang plastik,seperti botol dan beg yang aku akan basuh dan keringkan.Juga barang2 kaca.

Setelah dikumpul, aku akan serahan kepada mereka-mereka yang menyelongkar tong sampah di pangsapuri berhampiran. Tapi minggu yang sudah aku cuba jual barang-barang ini. Dimana boleh aku jual? Kalau yang berhampiran dengan rumah aku, ada terdapat beberapa pengumpul barang-barang kitar semula.Terutama di Jalan Puchong dan Jalan Kelang Lama. Pada minggu tersebut, aku berjaya mengumpul barang-barang plastik separuh plastik besar hitam.Sebab kali pertama jual, tak perasan berapa beratnya. Tapi terjual dengan harga RM0.70 . Terlampau murahkan. Tapi itulah hasilnya. Bagi orang macam aku ni, masih lagi berbaloi kot.Sebab lokasi pengumpul tak jauh dari rumah, lagipun aku gunakan motosikal untuk ke sana.

Harapnya aku akan berjaya meneruskan amalan ni selama yang boleh. Amin

0 comments: